Ce am invatat la Olimpiadele Comunicarii

Logo

Am auzit multe despre Olimpiadele Comunicarii. Cum ca oamenii sunt foarte rai, ca juriul nu vrea decat sa te desfiinteze, sa-ti arate cat de tari sunt ei, si multe alte bazaconii dintr-astea.

Fratilor, chiar nu e deloc asa! Oamenii sunt profesionisti, vor doar sa te ajute, iti dau sfaturi, te asculta si la sfarsit poate esti norocos si le mai vorbesti si la Prezentarile Publice. In mod sigur nu toata lumea pleaca fericita, sau multumita. Regulile raman reguli, indiferent despre cine vorbim. Daca in regulament e scris un anumit lucru, nu te supara fiindca tu nu ai fost in stare sa respecti cateva reguli mititele.

Sfaturi culese de pe la juriu, de la tutoriate, conferinte, preselectii, cam ce a fost la OC pana in momentul de fata:

  • Purtati-va conform varstei! nu incercati sa faceti pe atotstiutorii, nu va cramponati in denumiri englezesti, specializate.. aveti timp pentru asta. Riscati sa sune ridicol
  • Creativitatea joaca un rol extrem de important, asumati-va riscuri, iesiti din banal, diferentiati-va de miile de campanii deja existente
  • Testati-va ideile pe cunoscuti inainte de prezentarea in fata juriului sau a clientului; urmariti-le reactiile, vedeti daca sunt cele la care va asteptati si trageti singuri concluziile
  • Nu subapreciati celelalte echipe! Lasati aroganta si replicile ironice pentru final. Nu castigati nimic atacandu-i pe ceilalti (si asta s-a vazut deja)
  • Inainte de inceperea campaniei faceti o cercetare riguroasa; studiati-va produsul, clientul, dar si concurenta. Trebuie sa stiti absolut tot, pentru a nu repeta niste greseli, sau pentru a nu merge cu campania intr-o directie deja existenta. Dati un search pe google sa verificati orice, chiar si un slogan. Poate a mai fost folosit si voua v-a scapat.
  • Cunoaste-i bine pe cu care vrei sa formezi o echipa! sunt multi care se despart pe parcurs si e pacat.

Echipa SUN TM in timpul briefingului

SUN TM si A.N.A discutii, discutii

La prezentare:

  • Structureaza! Ai doar 10, respectiv 15 minute la dispozitie. Cu toate astea risti sa plictisesti daca nu ai o structura clara. Spune inca de la inceput care sunt ideile principale si anunta de fiecare data cand treci la alta idee. Vei fi mult mai usor de urmarit.
  • Nu te baza pe “circ”, pe felul in care te imbraci, sau pe lucrurile pe care le aduci cu tine. Daca nu ai o baza solida, aceste lucruri nu fac decat sa mascheze o lipsa si juriul isi va da seama cu siguranta.
  • Nu trebuie sa prezentati toti! Timpul este scurt, nu-l fragmentati si mai tare. In plus nu toata lumea are in mod necesar veleitati oratorice. Alegeti-l sau alegeti-i pe cel/cei care va conving intai pe voi.

Ma bucur enorm ca anul asta am avut sansa sa fac parte din echipa de organizare. Daca aveti ocazia, faceti-o!

Pe langa lucrurile de mai sus si multe altele pe care le-am invatat stand prin preajma voastra, am cunoscut multi oameni, mi-am facut noi prieteni si m-am simtit utila. Pentru mine asta a fost cel mai important. Sa stau de vorba cu echipele, sa ii incurajez pe cei care urmau sa intre la interviuri, sa-i fac sa se relaxeze.

Sper ca am reusit, macar putin..

Advertisements